Når jula nærmer seg, blir vi mer og mer opptatt av tradisjoner, og det gir oss noe eget at vi gjentar det som "alltid" har vært der og er viktig i livene våre.
Her skal det bakes lefsekling eller bare kling som vi sier.
Det er mange ulike oppskrifter på kling i Numedal, og de fleste sverger til den de er oppvokst med.
Svigermor forsynte oss med dette gode bakverket så lenge hun orka, og nå er det jeg som har arva det gode kjevlet og fører tradisjonen videre.
Til dags dato har det ikke kommet et menneske innom dørene her som ikke har likt kling, så dette er jo en innertier.
Jeg laget et innlegg om klingebaksten i fjor også, og det kan du se her.
Når jeg har laga deigen, veies hvert emne og jeg lager runde, sprekkfrie boller som er utgangspunkt for kjevling av leivene.
Snart ferdig med å kjevle en leiv.
Så legger jeg leivene på vent med store bakepapir mellom og steiker når kjevlinga er ferdig.
Smøresida steikes først.
Ferdigstekt.
Her vises framsida på leiven, og den legges ned til avkjøling.
Etterhvert som leivene steikes, pakkes de godt inn i ei "seng" av plast innerst, videre flere gamle dynetrekk og pledd ytterst.
De skal avkjøles sakte og kan gjerne stå til neste dag før de smøres.
Her pakker jeg ut klingen jeg stekte i går.
Leivene ligger med smøresida øverst, så da er det bare å jobbe seg nedover.
Smør og sukker på smaker godt til kaffen, og bare smør brukes gjerne til rakfisk og småmat.
Leivene brettes så dobbelt.
Leivene jevnes på kantene og deles i 4 snipper.
Ved pakking blir det gjerne 10 snipper i hver pakke.
Så er det rett i fryseren med dem.
Som dere ser er dette en arbeidskrevende prosess,
og jeg føler virkelig jeg har gjort ei bragd når jeg er ferdig med klingebaksten.
Det er artig å ha noe å gi bort også,
så det blir gjerne noen dager med kjevling og smøring.
Det blir alltids noen leiver som er mindre vellykka,
så det er velstand rundt kaffebordet i disse tider med "smakekling" hver dag.
Jeg strikker også, og alt skal ikke bli julegaver, så det kommer noe på bloggen om ikke så lenge.
Takk for hyggelige kommentarer på siste innlegg!
Jeg har kjøpt mer hvitt garn, og det blir nok en dobbel hals om ei stund.
Ønsker dere alle en riktig fin torsdag videre!
Klem fra Ingunn
Dette så godt ut, mye arbeid i god mat :) Takk for hyggelig kommentar hos meg, mønsteret finner du ved å søke på Voltaire på Ravelry.
SvarSlettMums... de ser lækre ud.
SvarSlettDine gæster har noget at glæde sig til, er jeg sikker på.
Kulden er nu kommet til Danmark også.
En lille bitte smule fin sne kom der imorges, men ellers er det *kun* koldt endnu, da det blæser.
Godt jeg har brændeovnen at tænde op i.
God aften til dig i det høje nord
Nam, dette så godt ut! Så flink du er, dette er mye arbeid.
SvarSlettMoren min baker også lefser og jeg har vært med noen ganger og det tar tid. Men det hadde liksom ikke blitt jul uten :)
Ha en fin kveld videre, klem fra meg.
Jøsses for eit arbeid. Men så vert dei no sikkert kjempe gode.
SvarSlettDet er viktig å holde på tradisjoner;) Vi var tre generasjoner som bakte lefser sist lørdag. Veldig koselig;) Den yngste har øvd i mange år og fått skikkelig dreisen på kjevla! Det lover godt for fremtiden. Er kling og lefser det samme?
SvarSlettDette var en arbeidsom prosess, men de ser veldig gode ut! Selv er jeg veldig glad i tradisjoner - spesielt til jul. Det viktigste er i boks nå til advent, det vil si kefirlefser og krumkaker:) Syns det er kjekt å lage, også blir det så mange smaksprøver mens man holder på... :D Ser at mamma har skrevet om lefsebakingen over her;)
SvarSlettMye jobb med den klingen, men det ser veldig godt ut- så det er sikkert vel verdt strevet! :-) Så fint at du bærer tradisjonen videre!
SvarSlettSå kjekt det er at du tar vare på gamle tradisjoner. Må si at du er bra kreativ på mange vis. Lefsene smaker sikkert godt og med de fine bildene er det som om man kan kjenne lukten av ny bakst.
SvarSlettKos deg videre og god helg.
Kling er noe av det beste jeg veit! Må nok bestille fra Leiven, akkuratt det baker jeg ikke selv.
SvarSlettSå trivelig å lesa, og at du har tatt deg tid til å ta bilder og skrive om bakinga! :)
SvarSlettFantastisk. Flott at du fører tradisjonen vidare etter svigermor di.
SvarSlettDet ligna litt på lefsene me bakar her, men ser du har rug i desse.
Eg har baka ein del, (lite siste åra pga ei skulder som nekta) men eg er ikkje så flink å få dei så runde og fine som du er.
Me brettar dei slik at ingen kantar viser så det er ikkje så farleg heller.
Det er nok lokale spesialitetar med litt felletrekk, det hadde vore artig å visst kor mange sortar lefser som blir baka her i landet.
Nyt klingen !
Klem frå Anne-Mari
Mmmmm kjempeherlig!!!
SvarSlettTradisjonar er til for å ta vare på dei og det er så fint at du bringar den vidare. Forstår godt at alle som kjem innom likar bakverket....det må no vær aldeles smakfullt.
Eg er ei tradisjonsdame sjølv....har vorte viktigare etter som åra kjem på kroppen. Har nettopp baka middags løfser. Inga jul uten dei...då blir det streik i heimen :)Trur eg skal he eit lite innlegg om dei snart.
Kos deg vidare med juleforberedelsane.
Klem frå MarJE.
Så lekker løfser takk for mange bilder... og Ingunn hva har du i deigen? Kanskje jeg kan prøve det også??? Om jeg reiser igjen en gang til Norge jeg spiser løfser og tenker på mange arbeid din. Hjertelig hilsen Viola
SvarSlettFantastisk tradisjon! Jeg baker ikke dette selv - men flere damer her i Alta baker for salg :) Heldigvis for meg, for jeg har både med brunost og med smør/sukker/kanel klar i fryseboksen :)
SvarSlettHa en fin 1. søndag i advent
Klem, Lene Sofie
Dette var et vakkert skue, det var skikkelig tradisjonsbakst av første klasse! Skulle bare ønsket at du hadde bodd nærmere så skulle jeg engasjert deg som læremester for meg. Ååå, som jeg har villet lære å bake lefser.
SvarSlettØnsker deg ei koselig førjulstid.
Klem fra Kristin
Så flott en tradisjon du holder i hevd, og masse jobb! Lefsebaking er ukjent i min familie så dette leste jeg med liv og lyst :)
SvarSlettSupergott är lefser!
SvarSlett