onsdag 23. desember 2015

Dagen før dagen.......


Nå er dagen kommet da alle småtingene skal på plass. 
og tida raser avgårde. 
Men nå prioriterer jeg bloggen ei lita stund.
Bloggen med alle dere lesere gir meg så mye glede gjennom året
at en julehilsen har jeg lyst til å sende alle og enhver av dere.

Tenker mye på gamle dager mens jeg holder på.
Husker mor stekte julekake julaftens morgen.
Den skulle være rykende fersk, 
gjerne med smør og mølsgraut på.
Mølsgraut tar det en hel dag å koke
og er festmat på Nordmøre.
Den blir gjerne servert kald med bakels, dvs vafler.
Fra et velfylt kakebord er det gjerne dette som tømmes først.



Jeg har stekt 3 små nøttebrød i dag,


og en porsjon skryllo. 
Ser ut som krumkaker, 
men smaker atskillig bedre.
Disse er så gode at det er lurt
å steike dem i siste liten,
hvis en vil nøye seg med en porsjon da.



Så har jeg koka to lammeruller og lagt i den gamle syltepressa.


Rullene ble ikke så veldig store, 
men hovedsaken er at de smaker godt.
Det gjenstår å se, men det har gått bra før.
Foranledningen til dette var at det kom 
et helt lam i julegave forrige kvelden, 
og da måtte jeg sy ruller i går morges.


Legg merke til den slitte fjøla. 
Den fikk jeg av Gro-Anita i Hemsedal i skoleåret 1980-81 
da hun gikk i 4. klasse og var eleven min 
på Hemsedal barne - og ungdomsskole.


Jeg har fulgt Hobbyuglas julekalender i hele desember,
og en dag var jeg så heldig å vinne oppskrift og garn til pulsvarmere.


Jeg prøvde å hekle med tynn alpakka, 
men jeg sleit litt med at garnet delte seg 
og at det var vanskelig å se det mørk lilla garnet.
Løsningen ble at jeg hekla opp mønsteret i hvitt baby Merino,
og nå tipper jeg det blir lilla pulsvarmere
når dagslyset blir bedre.
Tusen takk til Hobbyugla! Stikk gjerne innom bloggen hennes.



I dag dukka denne premien opp i postkassen.


4 nøster Lamana, et helt nytt garn for meg,
og Apotekets sjokolade.
Julekort med bilde av hele familien fulgte også med.
Tusen takk, Eli Kristin! 
Bloggen hennes er absolutt verdt et besøk også.


Det har vært et lite snødryss i lufta i dag,
men nå er det klart igjen.
Det er glatt, 
og jeg er ikke utafor døra uten brodder.
Men vær og føre får vi ta med det gode.

Vi venter Ingvild heim fra Trondheim i kveld,
så her blir vi tre rundt bordet julaften.
Vi skal spise ribbe og   
heimelaga medisterkaker
etter venninne Guros oppskrift.
Til dessert er det molter med fløte på.
Vi gleder oss til å smake på tomtebrygget
som Hans har stått for i år.
I de små glassene blir det Fjellvitt,
en lokal akevitt.

Så spiser vi grøt med mandel midt på dagen
som de aller fleste andre.


Riktig god jul til dere alle!


Stor klem fra Ingunn

14 kommentarer:

  1. Skal si du har stått på :) flott å holde på tradisjoner, jeg synes det er en stor del av jula. Nå er jeg på veg hjem fra jobb. Bilen er ferdig pakket og så er det ut å kjøre.ønsker deg en riktig God Jul og kos deg masse med dine!
    Klem fra Berit

    SvarSlett
  2. Ser at du har mye å holde fingrene i nå ja. Baksten din ser veldig god ut! Sitter og koser meg med mamma sin gommegrøt jeg nå - en skikkelig luksusgrøt som det er tradisjon å ha i jula :)
    Ønsker deg en god jul! Håper du får en fin julefering! Hilsen Birgitte

    SvarSlett
  3. Det blir skikkelig jul med deg, forstår jeg. Lager til og holder på tradisjoner. Her er akkurat gommegrauten og de siste gavene ferdig. Kjekt å vinne på giveaway da. Riktig god og trivelig jul til deg!

    SvarSlett
  4. Koseleg innlegg Ingunn :)
    Jammen står du på heilt inn i jula, men du måtte
    nok ta deg av lammet sjølvsagt.
    Kanskje eg har nemndt det før, at eg var utsending på eit kretsmøte for Møre og Romsdal Sanitetsforening i Valsøyfjord på 70-eller 80 talet. Der var me inkvartert privat og fekk mykje god lokal mat der, men toppen var stemnefesten der mat laga etter bygdas tradisjonar var dekka på lange bord. Det eg hugsa best var ein spesiell rett som passa til vafler. Eg trur jammen det var Mølsgraut som du skriv om.
    Den kunne ligne på noko bestemora mi laga av mjølk som ho kalla Brødgraut. No er tradisjonen her søst til lefser, men den har ein heilt annan konsistens.
    Gratulere med alle gåvene du har fått, kjekt å vinne.
    I skrivande stund sit eg åleine på hytta og ventar på Andrè med familie, Ottar reiste heim for han skal besøke mor si i morgå formiddag før han og resten av mannskoret skal til Ulstein sjukeheim og synge kl 12.
    God jul til dokke tre.
    Klem frå Anne-Mari

    SvarSlett
  5. Så koselig innlegg, ja ønsker deg og dine ei riktig fin jul. :-)

    SvarSlett
  6. Å, så mykje godt til jul, og så flotte premiar du har vunne :) Ei riktig god jul til deg og dine :)

    SvarSlett
  7. Kjære Ingunn, så veldig hyggelig å høre fra norske jule, tusen takk.
    Vi feire i morgen ettermiddag med kake - den kaller seg Stollen og
    småkake - og lys brenner på juletre og i hele huset og julestjerner.
    Middagen vi spiser julaften potetersalat med pølser og kjøtt og andre kosttilskudd. Julen vi spiser gås og jeg ville ligger klar kjøtt lam og deilig dessert. Hele familien kommer sammen. Gleder meg veldig :-)) Stor klem til deg. Ha riktig god jul med dine. Viola

    SvarSlett
  8. Du har hatt ein skikkeleg innspurt, ser eg, og likevel tek du deg tid til å skrive på bloggen, og enda kommentere hos andre. Eg har vore veldig sløv med kommentarar hos dykk som eg er innom og les, men du er like trufast innom og kommenterer hos meg, og det er så koselig, så takk for det. Eg må kanskje sette meg som mål for neste år at eg også skal kmmentere av og til.
    Du må i alle fall ha ei god og fredfylt jul saman med dine.


    SvarSlett
  9. Det er så spennende å lese om baketradisjonene ho dere, som er så annerledes enn her hvor jeg kommer fra.
    Takk for mange hyggelig kommentarer på bloggen min!
    Ønsker deg og dine en riktig god og koselig jul!

    SvarSlett
  10. Så flink du er til å føre gode, gamle tradisjoner videre😊. Hos meg blir det mindre og mindre.... Gratulerer med to gevinster nå i desember- det har du fortjent! God jul til deg og dine😊. Gleder meg til å følge deg videre😊

    SvarSlett
  11. Ja, nå er julaften her, og roen kan senke seg, og skuldrene også! Takk for alle hyggelige kommentarer i året som har gått - de setter jeg veldig pris på å få! Og jeg gleder meg til å følge deg i et nytt år! Med ønske om en god og fredelig jul til deg og dine! Klem Cathrine :-)

    SvarSlett
  12. Så mye flott du lager til jul! Nå er det julaften og jeg ønsker deg og dine en riktig God Jul!

    SvarSlett
  13. Glædelig jul og godt nytår til dig og alle dine
    - ønsker Astrid

    SvarSlett
  14. Ååå, så kjekt - den kom frem før julaften til deg :) Jeg tok meg fri fra 22. desember og har ligget syk hele julen :/ Tilbake på jobb igjen i går, så har ikke vært innom blogglandia i det hele tatt.

    Du baker og lager så mye god mat, Ingunn. Tar iallfall vare på tradisjonenen både innen mat og håndarbeid. Du er dyktig! :)

    Håper julen var flott med mye god mat og godt selskap med familie & venner :)

    Stor juleklem fra meg

    SvarSlett