torsdag 6. oktober 2011

Velbrukt mønster, men ny garnsort

Jeg er glad i mønsterstrikk, og dette sokkemønsteret har jeg brukt mye. Jeg har tidligere kalt dem "russersokker", men nå har jeg sett dem som "russesokker". Uansett lurer jeg på hvor navnet kommer fra. Er det noen som vet? Mønsteret har jeg fra et utklipp i Familien 2/98.
Jeg har brukt mange slags garn, men i sommer ble jeg anbefalt Pt5  Sport fra Per Tryving A/S. Det er  produsert av Rauma Ullvarefabrikk og kan kjøpes på Husfliden. Det er 80% ull og 20% nylon, pinnestørrelse 3-3,5 og 128 m i et 50 grams nøste.  Jeg brukte pinner nr. 3,5 og garnet er mykt og veldig godt å strikke av. Drøyt er det også, og disse sokkene veier bare 137 gram selv om det er ekstra lange herresokker. Jeg kommer nok til å strikke flere sokkepar av dette garnet. Disse er koksgrå og hvite, og det var veldig mange fine farger å velge mellom i hyllene.

Hans sine føtter er modell, og han har ekstra høy vrist, så jeg ser de strammer litt over vrista her. På mønsteret er det lagt til noen ekstra masker i sidene der foten er størst i omkrets, men jeg har ikke brukt det før da jeg har strikket av tykkere garn. Men disse er vide nok til en "normal" fot.


Hælen strikkes etterpå, og ser kanskje litt spiss ut, men den er veldig god på og former seg fint etter foten. Jeg har også strikket et par til, og de går sammen med disse i gavekorga. I tillegg vil jeg melde på disse til Pinnekrokens utfordring Til Mannen.

9 kommentarer:

 1. Nydelige russesokker du har strikket!

  SvarSlett
 2. Herlige russesokker!
  Disse kommer garantert til å bli mye brukt. :)
  For lenge siden fortalte mamma meg at navnet stammer fra "gamledager", da vi bytta varer og tjenester over russergrensa i Finnmark. Murmanskmønsteret (også russesokkmønster) kommer visst også fra denne tida, så sokker var tydeligvis en populær vare. Mer enn det vet jeg ikke, men det hadde vært gøy å få vite mer.
  :)

  SvarSlett
 3. Knallfine! Jeg har fått akkurat like av min svigermor til sist jul, herlige:).

  SvarSlett
 4. Takk for at du deltar i utfordringen hos Pinnekroken!

  Så flotte sokker! :)

  SvarSlett
 5. Nydelige sokker! Disse russesokkene strikkes det mYe av i min hjemby Alta, og jeg mener også å ha hørt historien om at mønsteret kom den gangen man byttet til seg varer på marked.

  SvarSlett
 6. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 7. Så fina sockar! Jag letar efter mönstret på dessa men det är helt omöjligt att få tag på i Sverige. Jag har sökt på nätet och hamnade då här på din sida. Nu undrar jag om du har mönstret eller vet var jag kan få tag på det?

  Hälsningar Ingela Niva (Kiruna, Sverige)

  SvarSlett
 8. ingela.hotmail@hotmail.com är min epost!

  SvarSlett