torsdag 6. august 2015

Karra-labba


Sokker har som kjent mange forskjellige navn rundt om i landet, 
og på Nordmøre der jeg kommer fra heter det "labba" eller "tjukk-labba".
Er det herre-sokker blir det "karra-labba", 
og det er det jeg har strikka nå.
Garn: Ragg soft fra Gjestal
Pinner: 3,5
Oppskrift: Den jeg lærte på folkeskolen
Garnforbruk: 9 nøster til 3 par

Det er samme farge på alle tre parene,
men det øverste bildet ble tatt på kjøkkenbordet,
og fargen lyver mye.
Tror nok kanskje noen karer heller ville hatt denne fargen,
men det får bli en annen gang.

Mens jeg har strikka på disse sokkene,
har tankene gått til handarbeidstimene på folkeskolen.
Da kom lærerinna med symaskiner og utstyrsskap
og ble værende i 14 dager,
og både lærerinna og utstyret ble frakta på en traktor-tilhenger.
Guttene ble forflytta ned i kjelleren til sløydtimer
med læreren vår.
Og vi jentene kom ikke dit ned, 
men vi kikka på glaset når vi var ute.
Vi ville helst ikke ut da,
men sitte inne med arbeidet i friminutta.

"Handgjerning" som vi kalte det,
var en kjærkommen avveksling fra de vanlige skoletimene,
og vi lærte mye som jeg fremdeles har glede av.

Håndarbeidsukene foregikk alltid om høsten,
og ei klassevenninne med stor frukthage
holdt oss med plommer, epler og pærer.
Hun fylte ranselen hver morgen og delte ut
til alle som ville ha.
Så skolefrukt er ikke av nyere dato!

Jeg er på plass i Kristiansund
og skal passe Martinus fram til barnehagestart.
Det har vært fint vær de siste dagene,
perfekt for gode trilleturer.

God helg til alle som ser innom!
Takk for mange og fine kommentarer på Hverdagsjakka!


Klem fra Ingunn

20 kommentarer:

 1. Forming var det kjekkeste faget på skolen syntes jeg. Fine sokker og god helg fra beth

  SvarSlett
 2. Må si meg enig med Lisbeth, forming og håndarbeids-timer var det triveligste faget på skolen :) og lugger blir det nok aldri nok av, fine :) fortsatt god sommer til deg

  SvarSlett
 3. Flotte sokker som helt sikkert noen blir veldig glad for. Kaillen min er alltid glad for et par tjukkelabba.Og i dag har jeg faktisk lært stedattera mi å strikke sokker, stas!

  SvarSlett
 4. Labba må til nå til vinteren. Gubben her i huset har alltid labber på fotan selv om sommeren. Har vært ekstra kaldt i år da. Kos dæ i Baillsund

  SvarSlett
 5. Herlige sokker du har strikket. Når jeg strikker sokker/strømper, er det også ud fra en opskrift jeg har i hovedet, givet videre fra min bedstemor, til mor og så til mig.
  Herlig fortælling fra din barndom om håndarbejdstimerne. Tak for den
  God weekend

  SvarSlett
 6. Gode heimestrikka sokkar går aldri av moten :) Kjekt å strikka, og kjekt å gje bort. Kos deg med barnebarn :)

  SvarSlett
 7. flotte, deilige og gode raggsokker! Håndarbeidstimene på skolen var de beste der var det mye spennende å lære!
  Kos deg videre i Kristiansund sammen med barnebarn :)
  Klem

  SvarSlett
 8. Vi har både labber, ragger og sokker, og din ser skikkelig gode ut! Det er vel ikke så verst vær i Kristiansund heller nå, selv om blandingsværet holder frem. På mandag starter studiedagene, så nå blir det nok full rulle fremover.

  SvarSlett
 9. Strikka sokker får en aldri nok av. Fine blåsjatteringer i garnet ditt. Her strikkes det også sokker, med et kjekt strukturmønster er det vanskelig å legge strikkingen fra seg...

  SvarSlett
 10. Jeg husker også håndgerningstimerne hos Fru Iversen som dejlige timer, to timer pr. uge. MEN! - drengene fik fri, for der fandtes ingen træsløjds-sal i skolen. Vi piger sad i klasseværelset med vores syposer og strikkede og broderede. Det lyder som middelalderen, men foregik faktisk sidst i 50-erne i en lille skole på landet. Senere blev det realskole inde i byen, og dér var der symaskiner. Luksus!
  Fine sokker.

  SvarSlett
 11. Artige barndomsminner, og så totalt annerledes enn det fungerer i dag. Jeg tror at vårt første møte med håndarbeidstimene og "frøken" blir avgjørende for hvordan vi trives med håndarbeid senere. I allfall ble det sånn for meg. Jeg har så utrolig gode minner fra mine første håndarbeidstimer på skolen :)
  Nå når sommeren er litt på hell tenner jeg levende lys hver kveld og strikker julepresanger :)
  Ha en fortsatt fin helg!
  Klem fra Anette

  SvarSlett
 12. Det er så deilig med hjemmestrikkede sokker! Har en del som mor har strikket. Vi kalte det også "labba" på romsdalsdialekt i min barndom :)

  SvarSlett
 13. Verdens beste sokker. Liker ikke å strikkde dem selv, men elsket de som min mor pleide å strikke.

  SvarSlett
 14. Hei, kjære Ingunn, snill hilsen til deg til Vestlandet og vakker Kristiansund. Dessverre denne år vi var ikke der. Vi hadde en tur Sverige og Danmark Bornholm, fordi jeg vil
  mamma min ikke la alene så lenge. Så var tur oss bare 10 dager... men vi hadde så deilig været... jeg vil snakke i bloggen... enda.
  Fantastisk strømper du har strikkt... min mor er 93 år og hun kan strikke strømper fortsatt... litt :-))) hun lærte også i skolen dette. Jeg lærte å strikke strømper i Norge.
  Stor klem til deg. Viola

  SvarSlett
 15. Ja, du sier noe Ingunn. Det er nok ofte slik at vi blir mer opptatt av å dokumentere enn å nyte opplevelsene. Synd at det har blitt slik! Kos deg med barnebarnet - jeg håper jeg også vil bli godt kjent med vår lille sjarmør :) Klem

  SvarSlett
 16. Tjukkelabba, tjukkesokka eller labba heter det her :) Flotte par. Har såvidt begynte å tenke tanken på å strikke opp litt. Har ikke strikket noen julegaver ennå, er så mye på lista... som bare blir lengre og lengre. Vet heller ikke hvor populært det egentlig er med hjemmespøt i julegave... Er i tenkeboksen. Alle trenger uansett tjukkelabba, så det kan ikke bli feil.

  Den sitter godt den oppskriften der :) Artig å høre om opphavet. Det var mye mer fokus på det før tror jeg. Enda så populært det er med håndlagede ting nå. Jeg har mange venninner som ikke kan legge opp masker eller strikke noe. De vil lære nå. Noen setter sin lit til eldre generasjoner...

  Jeg må innrømme at jeg blir like overrasket hver gang jeg hører om menn som er dyktige strikkere - selv om jeg vet om flere. Husker Per Spook-bølgen, nå Arne & Carlos.. Det er rart i grunn at jeg biter meg merke i det ^_^. Før var det mer skille, nå er det vel mer fokus på interesser? Iallfall ei kjekk og sosial interesse :D

  Takk for kommentaren om Mariussettet. Må ut og nyte når vi kan - og strikker ullplagg til enda kjøligere kvelder, hihi!! Den er mer en stor nok, men hun vokser i den ^_^ Akkurat startet på en til Jr nå. Artig med Mariusstrikk igjen.

  Kos deg masse med barnebarn. Nyt familietid og go'vær der oppe! :)

  SvarSlett
 17. greitt kva som er gjort før vinteren..
  så gildt å høyra frå skuletida di, eg kan ikkje minnast så mykje frå mine skuletimar
  Ha ein fin dag

  SvarSlett
 18. Karra-labba var nå mye finere navn en herresokker! Koselige skoleminner. Vi hadde håndarbeid gjennom hele året. Jeg husker godt at vi fikk sitte ute i solveggen en vårdag og strikke tøfler med 2 rette og 2 vrange, det var fryktelig vanskelig! Jeg slet med å få det riktig - men det ser da ut til at jeg har lært det nå....he he...

  SvarSlett
 19. Så deilig med hjemmestrikka sokker, labber eller raggsokker... fine par du har laget her. Artig at "sokker" har så mange forskjellige navn rundt om. Da Mamma strikket litt tjukk sokker til oss ble de kalt for raggsokker, og tynnere bare for sokker. Selv har jeg lett for å si raggiser - når jeg snakker om hjemmestrikka mellomtjukke raggsokker/sokker/labber ;-) Hjemmestrikka er uansett best!

  SvarSlett
 20. Deilig med gode sokker til vinteren kommer, jeg burde også fylle opp lageret litt. Spesielt til Noah som har vokst ut av sine og har blitt barnehagegutt. Jeg har også vokst opp med "labber". Det var bestemor som forsynte oss med labber, men nå må vi stå for produksjonen selv..

  SvarSlett